Продължавам с поредицата за кръстовищата в Пловдив с кръстовище на улица “Богомил” и булевард “Източен”. Кръстовището не е голяма, но има една особеност, която е важно да знаете, за да си спестите някои неприятни ситуации.

Редуването на светофарите в това турбинно кръстовище е както следва:

  1. Заход 1 – зелено за направо, на ляво и на дясно. Тук е особеността, за която трябва да внимавате – пешеходците тръгват на зелен за тях сигнал, когато правите ЛЯВ завой! Ако завивате по “Източен” посока ВСИ трябва да ВНИМАВАТЕ за пешеходци, тъй като на тях сега е зелено!
  2. Заход 2 и Заход 4, направо и надясно
  3. Заход 2 и Заход 4, само ляв завой
  4. Заход 3, направо, надясно и на ляво. И тук, както при Заход 3, пешеходците тръгват при ляв завой по “Източен” посока север. ВНИМАВАЙТЕ, защото минават доста пешеходци, и имайте готовност да спрете бързо!

Заход 1 – “Богомил”, посока Запад

Заходът тук започва на 30-на метра от кръстовището. Това е единствената павирана част от кръстовището, като паваж е доста… странен, да не използвам друга дума. Тук внимавайте за коли, които се престрояват в средата на платното, за да направят ляв завой. Ако продължавате направо или правите десен завой, престройте се плътно вдясно. Ако идвате от другите заходи, имайте едно на ум, че в средата на платното може да се движи кола, която се нарежда за ляв завой по “Източен” посока ВСИ! Ако от този заход правите ляв завой, то тогава на “Източен” е зелено за пешеходци, и трябва да сте подготвен за бързо спиране.

Заход 2 – “Източен”, посока ВСИ

Заходът започва веднага след карето нови сгради на мястото на бившият завод “Каменица”. Тук платното е трилентово, като средната е само за направо, лявата е само за ляв завой, с отделна секция, а дясната е за направо и надясно. Доста често има тарикати, които като видят лявата лента празна и се нареждат там, а карат направо, така че внимавайте някой да не Ви се метне оттам. Веднага след кръстовището на “Източен” има спирка на Градски транспорт, но тя се използва от “аварирали” за по едно кафе или една цигара чобани. Доста често спират така, че половината от каруцата им е на платното, и особено ако има рейс нещата стават неприятни, защото първо се забавя движението, и второ, рейсът трябва да заобиколи нечия каруца, стърчаща наполовина в платното. Така че, ако има рейс в дясната лента, внимавайте да не се полупристрои в средната в опита си да влезе на спирката.

Друга място за внимание по тази лента е входът за магазин “Лидл”, който поема само една кола за бариерата си, и ако има втора или повече – те на практика спират в дясната лента. Като цяло, дясната лента на практика до пешеходният светофар е доста рискова за рязко намаляващи, спрели или излизащи коли, и трябва да я ползвате с повишено внимание, за да не се озовете изненадан и със смачкана предница.

Заход 3 – “Богомил” посока Изток

Заходът започва от хотел “Новис”, като тук има една малка пресечка, излизаща на “Богомил” – не е много натоварена, но все пак има излизащи. За съжаление, тук има дюнери, и доста гладни чобани “аварират” точно на 20 метра от това кръстовище. Заходът е разделен на три ленти, като най-лявата и за идващ трафик, средната е само за ляв завой, а дясната е за направо и на дясно. Отново, както при Заход 1, ако правите ляв завой по “Източен” оттук ще попаднете на зелен светофар за пешеходците по “Източен”, за това имайте готовност да спрете бързо, ако се наложи.

Заход 4 – “Източен” посока Север

Заходът тук започва от първият вход за стадион “Христо Ботев”, малко след пешеходният светофар. Заходът е разделен на три ленти, както и Заход 2, като най-лявата е с отделна секция само за ляв завой, средната е само за направо, а дясната е за направо и на дясно. След кръстовището има спирка с капанче за сандвичи, пред което по някога спират коли, но не е толкова фрапантно като Заход 2. Общо взето този заход е най-нормален за минаване в това кръстовище, като тук дори и тарикати от най-лява лента са по-малко, макар че и тук има.

Обобщение – малко, средно натоварено, с една особеност

Кръстовището на “Богомил” и “Източен”, или още известно като “Кръстовището на стадион Ботев”, е сравнително малко, с турбинно движение, като по него рядко се образуват задръствания. Единствено Заход 2 съм попадал на натоварено движение, и то заради голямото количество коли, които отиват към Тракия или Асеновград. Особеността на това кръстовище е, че при два от заходите пешеходните зелени светофари светват когато коли правят ляв завой – нещо, което по другите кръстовища е рядкост. Важно е да внимавате при Заходи 1 и 3 за тази особеност, и да сте готов по всяко време да спрете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *