Събота, 26 февруари, бях решил да направя едно “кръгче” в Тракийско поле, на североизток от Пловдив. Маршрутът ми минаваше през Околовръстното, Калековец, Стряма, Раковски, Брезово, Дрангово, Стрелци, Пъдарско, Момино село, Стряма, Трилистник, Рогош, Скутаре и обратно по Околовръстното.

Околовръстното на Пловдив, в частта си от пътен възел “Скобелева майка” до детелината на АМ “Тракия” е доста натоварено, макар и не толкова, колкото беше когато гастарбайтерите се прибираха от Германия по този път. След като беше отворена АМ “Марица” (от Чирпан до Свиленград) голямата част от турският трафик се изнесен оттам. Въпреки това, все пак самото шосе има трафик, и често от ТИР-ове. Когато карате по него, внимавайте за изпреварващите, понякога някои смятат, че са безсмъртни и на тях няма да им се случи. Е, случва се…

През населените места

След детелината на АМ “Тракия” е с. Калековец. Пътят там е ремонтиран, но в центъра на селото има магазин и дюнерджийница и там редовно спират “аварирали”, и понякога се създават излишни драми. На изходът на селото има две-три индустриални сгради, при тях често има патрули на КАТ.

Следващото село е Стряма – сравнително голямо село. В неговият център е отбивката към Момино село, а малко преди нея има пешеходна пътека от магазин към парк, лятото често по нея минават хора. Спазвайте ограниченията, могат да ви спестят много сериозни неприятности.

От Стряма до Раковски пътят е кратък. Раковски се състои от три квартала, носещи имената на селата, от които е образуван градът. Секирово, Парчевич и Генерал Николаево. Пътят за Брезово минава покрай Секирово, а после през другите два квартала.

От Раковски до Брезово е идеален път, на практика без завои, и с мотор е много приятно, защото се вижда и Тракийското поле, увенчано по краищата със Средна гора и Стара планина. В самото Брезово се придвижва спокойно, но все пак, не мислете, че можете да карате бързо – населени места са.

Край на хубавият път

След Брезово отбих по пътя за Дрангово и хубавите пътища приключиха. Този път само се кърпи. И то с онези временните смески, които след няколко месеца се изронват. Чат-пат се слагат и по-сериозни кръпки, но това по-скоро временно прави пътя използваем. Когато сте с мотор, внимавайте на такива пътища. С колата може да спукате гуми, да изкривите джанти, но с мотор дупка може да ви пребие.

След Дрангово има една горичка със изкуствено засадени дървета – някакви плодни, май са ябълки, но може и да бъркам. Тъй като са в редички и от двете страни на пътя, ефектът е много интересен. Между Дрангово и Стрелци има едно кръстовище – отбивката за Върбен и Борец. Внимавайте много с такива кръстовища извън населените места. Приемете, че нямате предимство, дори и да е на ваша страна, и се оглеждайте като гърмян заек.

Като минах през Стрелци завих надясно в центъра на селото към Пъдарско. На изходът на Стрелци попаднах на кукери 🙂 Наистина добре направени, и честно казано – напълниха ми душата. Получих “светена вода” от един “свещеник” и поех по живо, по здраво към Пъдарско. Пътят тук е много неприятен, защото е кърпен, но и на места се свлича отстрани. Много внимавайте, с мотор по-лесно има място, но с кола може да се озовете в неприятна ситуация.

Изходът на Пъдарско е уж обновен път, който е изоставен и се е напукал целият, като е и потънал на места. В самото Пъдарско има два легнали полицая, но не са чак толкова ужасни. От Пъдарско до Момино село пътят е приемлив, а в самото начало на Момино на пътя има панички и циганска махала. Внимавайте за добитък и малки деца, изскачащи от нищото. От Момино село до Стряма пътят е хубав, с един завой, изискващ леко внимание, и стигаме в Стряма – отново.

Маршрут 26 февруари 2023, Google Maps

През “Чекерица” наобратно

След Стряма, за разнообразие, минаваме през “Чекерица” – малка горичка, в която има ловно стопанство. До там се стига по един дълъг прав участък, минаващ покрай базите на “Кауфланд”. Лятно време е много приятно, със зелените дървета около пътя. По този път се излиза на АМ “Тракия”, но аз реших да продължа нататък и да се върна на Околовръстното през Рогошко шосе.

От АМ “Тракия” до Трилистник пътят е особено опасен за мотор. На практика всеки завой преди селото има изронени кръпка, които създават чакъл, което е рецепта за убийство на моторист. Внимавайте много. Между Трилистник и Рогош ме хвана прелез, и се порадвах на един влак 🙂 В Рогош се обърках – хаха, странно, нали 🙂 Вместо да завия надясно на първият знак СТОП, аз продължих направо, и стигнах до гробищата… Тръгнах оттам на собствен ход, което не може да се каже за обитателите им, и от вторият път успях да изляза на верният път.

Оттам пътят е по права линия покрай Скутаре и към Околовръстното. Може и направо, разбира се, но пътят от разклонът за Рогош до Пловдив, или Рогошко шосе, е отвратителен и не го препоръчвам преди ремонт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *