В поредица от няколко клипа ще опитам да представя някои от натоварените кръстовища в Пловдив, като покажа колкото мога повече подробности, как се редуват турбинните такива, кога тръгват пешеходци, кога да се подготвите да тръгнете.

Кръстовището е разположено на границата на районите “Централен” и “Източен”, на булевардите “Княгиня Мария Луиза” и “Източен”. През него минава трафик изток-запад (връзка между Център и районите Изгрев и Тракия) и север-юг (източната половина на Северен към Асеновградско и Южен). Заходите са широки, като заход 4 дори е пет лентов. Три от заходите имат обособена секция за десен завой, само Заход 2 няма такъв, поради малкият трафик в тази посока.

Пешеходните светофари са обвързани със заходите както следва: когато светне зелен светофар за целия заход, тръгват пешеходците ВДЯСНО от заходът. Когато работи обособената зелена секция, пешеходците са все още на червено. И на четирите заходи има велоалеи през кръстовището, за това е необходимо повишено внимание, когато правите десен завой при зелен светофар.

Редът на пускане на зеленото е по редът на заходите и се движи обратно на часовниковата стрелка. Иначе казано – когато колите вдясно от вас тръгнат, следващия светофар сте вие. Времетраенето на отделните секции е около 30 секунди.

Заход 1: от район “Източен” посока запад

Заходът започва от спирката на Централни гробища. Пътят се разширява от три ленти на четири. Крайна лява лента е САМО за ляв завой, а втората от ляво е за направо и на ляво. Крайна дясна лента е САМО за десен завой, следващата и САМО за направо. Тук трябва да внимавате когато сте в крайна дясно – първо веднага след спирката има отбивка за Централни гробища, и второ – малко по-надолу може да ви излезе кола, тъй като има няколко малки бизнеса с лице към булеварда. Средните две ленти правят лека чупка през кръстовището, спазвайте лентите, за да не стават излишни драми вътре в кръстовището. Веднага след преминаване през него пътят е трилентов, но крайна дясна лента е обособена за спиране и велоалея, така че на практика са две лентите. Малко след него има повдигната пешеходна пътека без светофар, за това няма смисъл да ускорявате твърде много.

Заход 2: от “Източен” посока юг (ВСИ)

Внимавайте за излизащи оттук коли

Заходът започва на около 50-на метра преди самото кръстовище, на мястото, където ул. “Стойчо Мушанов” се влива в булевардът. Пътят се разширява от две на четири ленти, като тук има едно особено лошо място – изходът на “Стойчо Мушанов”. Изключително често оттам излизат коли, които искат да продължат по “Източен” посока “Тракия”, което означава да пресекат кръстовището. Внимавайте, защото доста от тези коли са… да кажем “настоятелни” в пресичането на лентите.

Крайна лява лента е САМО за ляв завой, втората лента е за ляв завой и за направо, крайна дясна е само за десен завой, а втората от дясна е само за направо. Когато продължавате направо, внимавайте с чупката на лентите. И тук, както на Заход 1, зеленото за пешеходците е когато светват зелено за целият заход.

Заход 3: От “Мария Луиза” на изток

Заходът започва точно преди високите сгради, на около 50-на метра преди самият светофар. Пътят става от две ленти на три, като най-дясна е със странен размер, почти с 30% по-широка от нормална лента. Най-лявата лента е за ляв завой и направо, средната е САМО за направо, а най-дясна е САМО за десен завой. Тук дясната лента има обособена секция за десен завой, която се пуска когато е зелено за Заход 4.

Внимавайте за намаляващи коли, влизащи тук

След кръстовището пътят продължава в три ленти, като най-дясната е проблемна – първо е входът към бензиностанцията на “Инса” там, което може да доведе до ситуация, ако някой реши да захожда бавно още от самото кръстовище. Ако пред вас някой рязко забави точно след кръстовището – НЕ ГО ЗАОБИКАЛЯЙТЕ от дясно! Почти сигурно влиза в бензиностанция. След входът за бензиностанцията по платното са спрели коли, което прави лентата неизползваема.

Заход 4: от “Източен” на север

Заходът започва от пресечката с ул. “Братя Свещарови”. Тук пътят става от три на пет ленти. Първата лента е само за ляв завой, като тя е насрещна спрямо заход 2 – дори и да решите да се правите на тарикат, не можете да продължите напред от нея. Втора, трета и четвърта ленти са за направо, а крайна дясна е само за на дясно. Тук има обособена дясна секция, която светва в зелено при зелено за Заход 1. И тук пешеходният светофар става зелен когато е зелено за целият заход.

Внимавайте за излизащи оттук коли

Този заход е и най-проблемен, въпреки, че е най-широк. Един от изходите на бензиностанцията е директно в самото кръстовище, и въпреки, че има знак “Движение само на дясно” има предостатъчно тарикати, които искат да пресекат ПЕТТЕ ленти и да направят обратен по “Източен” посока ВСИ. Тъй като това става все по-често, би трябвало от Общината просто да затворят този изход. Ето един пример за това: https://youtu.be/6h3SRgL7Q4A?t=334

След самото кръстовище пътят започва в три ленти, които след 50-100 метра се свиват до две. Много често от третата лента тръгват с идеята да се престроят после, но както често се забелязва в града – мнозина все още живеят с илюзията, че пуснат мигач е осигурено предимство и съвсем нагло засичат и влизат в съседната лента. Ако искате да продължите направо и не искате да занимавате с такива карачи, минавайте през втора лента направо. Не, че е напълно безопасна, но поне ви е спестено това навиране…

Обобщение – натоварено кръстовище, но сравнително бързо за минаване

Кръстовището на “Мария Луиза” и “Източен” е едно от натоварените в града, като най-често най-бавното минаване е по Заход 2. В останалите заходи трафикът и дължината на светофара обикновено дават възможност за максимум два светофара да сте преминали. Внимавайте с чупките в самото кръстовище – лентите не продължават директно напред и наскоро дори се сложи маркировка вътре в самото кръстовище. На всички заходи пешеходните светофари са когато светне зелено на самият заход – когато свети обособената секция за десен завой (където я има) пешеходците са на червено. И на четирите захода има велоалеи, за това оглеждате се и за колела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *