Имайки работа в един от най-неприятните часове за движение – около 18 часа – на 23 февруари реших да използвам мотор, за да стигна до район “Западен”, или “Смирненски”. Предположих, и се оказа правилно, че ще е по-бързо и удобно, от колкото с кола.

Тръгнах съвсем нормално от “Южен”, и веднага на Сточна гара се видя, че часът не е от най-лесните за минаване, макар че сме виждали там и много по-лоши задръствания. След кръстовището завих надясно по “Авксентий Велешки”. Централна гара е полу-затворена заради бъдещият пробив там, което прави минаването доста по-сложно.

Вариантите бяха три – да мина през задръстването на Централна гара, да мина през “Иван Вазов” до колелото на Централна гара и оттам по “Христо Ботев” или да мина някак си през “Гладстон” и през прелеза на “Пещерско шосе”.

И трите варианта си имат предимствата и недостатъците. Вариант 2 – през “Иван Вазов” е един от по-странните и обикновено няма много коли по него. С този вариант, обаче, се набиваме в друго задръстване – забавеният с много месеци ремонт на “Хаджи Димитър”. За това избрах Вариант 3 – да стигна до улица “Гладстон” и през прелезът.

През тайните улички

Излизането от “Авксентий Велешки” към бул. “Руски” става през малка квартална уличка, веднага след сградата на Общински съвет. Ако я изпуснете, излизане на Руски е близко до невъзможно, за това внимавайте, и ако имате навигация – пуснете си я. На самият “Руски” също излазът е неприятен, преди години не беше така, но сега малко са се поолели с еднопосочните улици. Както и да е, с мотор нещата се получават малко по-добре, така че успях без проблеми да се включа. На кръстовището на “Руски” и “Гладстон” внимавайте с дясната лента на “Руски” – там десният завой съвпада с пешеходен светофар и колите лесно блокират движението. Ако искате да продължите направо по “Руски”, ползвайте лявата лента. Същото е валидно и ако има рейс – веднага след кръстовището има спирка без джоб, и ще се окажете задръстени зад автобуса.

С мотор през трафика до Смирненски
Маршрут 23 февруари, Google Maps

Частта на “Гладстон” покрай МОЛ “Марково тепе” се минава лесно – тук се внимава основно за пешеходци до Дървото и за изскачащи коли от пресечките. След кръстовището с бул. “Васил Априлов” има едно капанче, пред което често спират коли “за малко”. Внимавайте, псувайте ги от сърце, и подминете. Павираният уцастък от “Пещерско” шосе е тежък – не само заради настилката, ами и заради пешеходни пътеки, спрели, спирки на рейсове… Самият прелез, както виждате в клипа, също създава задръствания, когато е пуснат. С мотор може да се мине по-бързо, но все пак е тегаво. При вдигането на прелеза се създава една вълна от “важни и бързащи” получовеци, които смятат, че Вселената е създадена за да са те най-важните. Не знам какво да ви посъветвам – и да ги пусне човек, и да не ги пусне – нервите са все на кълбо.

“Пещерско шосе” и неговите капани

Самото “Пещерско шосе” е постоянно натоварено. Внимавайте за пешеходци на пътеката пред “Пълмед” – там може да ви изненадат, ако сте се разсеяли. Кръстовището с ул. “Царевец” също е рисково, там ми се е случвало да ме засекат и отнемат предимството. На един от клиповете даже съм заснел една двукрака как я свърши тази работа с кравешко спокойствие и речник на дива селяндурка.

На следващият светофар бях с десен завой и учудващо успях да мина докато светеше зелено дори. Понякога и на мотор ти се случват такива хубави моменти 🙂 Вътрешните улички на “Смирненски”, както винаги, са задръстени със спрели коли, а особено около училищата, в часовете за вземане на ученици, драмата става все по-пълна. Все пак успях да си намеря място и отидох да си свърша работата. Предимствата да си с мотор 🙂

Връщането може да прочетете тук – Мотор и кола – вечерно зареждане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *