Както писах в предната статия, не бях карал мотор никога, и от е-колело се качих на първата си машина. Ще опитам в няколко статии да споделя впечатленията си и ползите или недостатъците от карането на колело за хора, които искат да се присъединят към моторното братство.

След като обърнахме внимание на една доста неприятна разлика – разположението на спирачките, сега е време да обърнем внимание на една приятна прилика, а именно – завиването.

Принципът за завой на двуколесните средства е един и същ. Ако на колело сте нямали проблеми със завоите, няма да имате и на мотора. Край, статията е готова 🙂

Майтапът настрана, истината е, че ако сте карали активно колело, а не просто да повъртите педалите, ще установите, че е доста близка концепцията. Условно завоите могат да се разделят на два типа – с дръжките или чрез контра-завиване.

Завиване с дръжките – с мотор и с колело

Това е възможно най-просто завиване – искате да завиете на ляво, дърпате лявата дръжка към вас и колелото завива. Същото важи и за мотора. Това важи за скорости до към 20 км/ч – скорости, които с колело рядко се стигат. За това и повечето хора смятат, че завиване само с дружки ще е достатъчно за мото, който развива (малко) по-големи скорости. Използването на тази техника е ОК за много ниски скорости с мотор, но всичко над 20 км/ч просто ще ви изхвърли от завоя или седалката.

Ако сте карали дори малко по-бързо, сигурно сте забелязали, че се накланяте при завоя с колелото. С мотор е същото, само че страхът е много повече. Накланянето помага да се компенсира центробежната сила, която се старае да ви изхвърли извън завоя. Това, което гледате по MotoGP, само че много, много, много по-бавно и безопасно.

Контра завиване – с мотор и с колело

Как завива колелото на бавен кадър – Veritasium

Този толкова сложен термин – контра завиване – всъщност е много просто действие, и се обзалагам, че всички, които вече не ползват помощни колелца на колелото си, са го правили.

Малко по-сложното обяснение на контра завиването е, че трябва да разбалансирате мотора. При завиване на предната гума, заради това, че моторът се движи, той се “опитва” да падне в посоката, обратна на самото завиване.

Малко по-детайлно обяснено – контра завиването става, като правите обратното на завиването с дръжките – вместо да дръпнете лявата дръжка към вас за ляв завой, дърпате леко и рязко дясната. Така обяснено наистина звучи абсолютно противоестествено. Но ако погледнете анимираната картинка, и следващият път като карате колело се замислите, ще видите, че не само не е сложно, ами и най-вероятно го правите десетки пъти всяко каране.

Само да напомня, че дръпването не е “краят” на контра завиването. Трябва все пак да пазите баланс, че да не плащате пластмаси на мотора. Опитайте първо съъъъвсем лекичко да дръпнете и следете как реагира вашата машина. Лека-полека ще й хванете цаката.

Долни крайници – при мотор и при колело

Долните копита при движението с колело са едни свободни, волни копита. Те могат да са на педалите, могат да висят отстрани, да стърчат настрани… Въобще – пълна демокрация. Това е така, защото скоростите при колело са достатъчно ниски, за да не оказват влияние как разполагате краката си в движение.

При завоите с мотор, обаче, особено в началото, когато сте аджамии, краката стоят плътно до резервоара, даже трябва да го притискат. Освен това, за разлика от колелото, и двата ви крака са ангажирани – левият със скоростния лост, а десният – със задната спирачка. В началото ще ви се струва, че никога няма да успеете да накарате четирите си крайника да действат в синхрон, но странно – става.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *