На две гуми – почти всеки е бил в някакъв етап от живота си на две гуми. Мотор или велосипед – приликите са това, че ползвате скорост, баланс и крайниците си, за да се придвижите от точка А до точка Б.

Има и доста разлики, обаче. Най-простата разлика е, че при велосипед разчитате на собствената си мускулна сила, а при мотор – на двигател. Разбира се, има всякакви вариации на тема две колела и двигател/крака – тротинетки, е-скутери, педалетки и прочее, но да кажем, че масовият потребител е минал минимум през велосипед, а доста от четящите тук – и през мотор.

Аз съм колоездач, макар и не особено активен, и буквално седмици преди да запиша курса за “А” категория карах е-колело – някакъв хибрид между полу-мотор и велосипед. Принципът му на действие е при натискане на педалите малък електрически двигател ускорява колелото, без да се налага да се “набирате” на педалите. Ха-ха.

Първи шок – спирачка е грешна!

Когато се качих за първи път на мотор, първото нещо, което ми направи впечатление, беше, че предната спирачка не е там, където “трябва”. На масовото колело тя е вляво, а на мотора там е съединителя (при скутерите вляво е задната спирачка).

Предната спирачка на мотора е на дясната ръкохватка

Ако сте наистина заклет колоездач, това може да е проблем, за това, ако решите да карате мотор сериозно, може да обърнете спирачките на велосипеда си. Сто процента ще намерите някой майстор, който може да ви сложи предната спирачка на дясната ръкохватка. Без да ангажирам никого с мнението си, но ако смятате да редувате мотор и велосипед, това е нещо, което да обмислите много сериозно. Особено ако карате рано сутрин едно от двете, според времето и с минимално количество кафе…

Опасността за объркването на спирачката всъщност е за колелото. Моторите спират основно с предната спирачка. Виждал съм различни цифри, но можете да приемете, че над 70% от спирачната сила е в предната спирачка. За колоездачите при 70% предна спирачка започва нисък полет над асфалта.

Защо не ги сложите вдясно?

Логичен въпрос би бил – защо, аджеба, производителите на мотори и на велосипеди не седнат на една маса и не се разберат да сложат предната спирачка вдясно. Логичен от гледна точка на потребителя, и липсва еднозначен отговор. За мен отношение има безопасността. Голяма част от населението сме десничари. Дясната ни ръка е по-силна, с нея контролираме нещата по-внимателно, и се предполага, че също така е и по-“умна” от левият израстък (в моя случай си е точно за симетрия на тялото).

На дясната ръкохватка на велосипеда най-често е задната спирачка
На дясната ръкохватка на велосипеда най-често е задната спирачка

И за двете превозни средства най-противното и потенциално най-опасно падане е “през глава”, сиреч, претъркулване – било през кормилото, било през самият мотор. Падането “през глава” на мотор само с предна спирачка е възможно, но доста трудно. Най-честата грешка при спирачките на нас, начинаещите, е да стиснем спирачката юнашки. Това води до блокиране на колелото (ако няма ABS машината), което води до поднасяне на мотора. Най-честото поднасяне на предна гума е в завой, което се превръща в плъзгане. Това е с няколко идеи по-щадящо от “премятането” през мотора, което по-лесно се случва ако блокиране задната спирачка в завоя.

При велосипедите е точно обратното – блокирането на предната гума води до премятането, докато блокирането на задната по-скоро ще доведе до пързаляне.

Спиране с две спирачки

Един начин да си помогнете за бъдещо каране, а и въобще да си помогнете на велосипед, е да се научите още на колелото да спирате с двете спирачки с различно приложено усилие. Пробвайте първо с малко усилие едновременно на предна и задна и само на задна спирачки и усетете разликите. Подобно умение, по-скоро усещане, за спиране с две спирачки на две гуми ще ви е безценно когато се качите на мотор.

Това умение за скутер е направо златно. Машината ми няма съединител, и реално задната спирачка е на дръжките на кормилото. Още на е-колелото свикнах да спирам с двете спирачки и това директно се пренесе на скутера, при това доста успешно, защото бях свикнал да спирам с различен натиск на двете ръкохватки.

Ще опитам да напиша още няколко неща, които ми направиха впечатление когато минах от колело към мотор. Ако ви е интересна темата, коментирайте и споделяйте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *