Бях решил от известно време да мина през цялата дължина на бул. “6-ти септември” с мотор, и времето на 11 февруари се оказа идеалното. Преди да тръгна монтирахме Tucano покривалото на мотора, за да може да се кара спокойно в студеното време, така че беше идеален момент. Самото покривало е много готино, но определено иска малко време да се свикне с него, особено с пускането на краката при спиране. Покривалото наистина държи на топло крайниците и важните неща.

Tucano Urbano Termoscud, accesoriosmoto.com

Маршрутът ми тръгна от от ул. “Цар Симеон” в Тракия (Тракийско околовръстно). Пътьом минах през Пожарната в Тракия – място, на което доста нови шофьори се учат на бавно каране, маневри и подобни. Аз също съм го ползвал, и с кола, и с мотор, и реших да ви го покажа. Изходът от Индустриална зона – Тракия, веднага след печатница Таф Принт, е място, за което да внимавате. Там често излитат “бизньесмьени”, забързани по техните си важни работи, и отнемат предимството ви.

В края на “Цар Симеон” е бившият Ягодовски прелез, който е затворен от над 7 или 8 години. Едно време оттам се минаваше по права линия посока село Ягодово, сега трябва да се мине през “Скобелева майка” и Околовръстното.

При качването от “Скобелева майка”, ако минавате през кръговото под надлеза, внимавайте с колите, идващи от надлезът – понякога има завиващи на дясно, към бившият Домостроителен комбинат, и могат много грозно да ви засекат. Сами знаем, че като си с мотор – на практика си невидим. През кръстовището на “Хаджията Груев”, ул. “Ландос”, внимавайте за късата “мъртва зона” на червеното, може да ви изненада.

“6-ти септември” – от начало до край

Началото на бул. “6-ти септември” е до бившето Мото-ПФОЕ (Коминът). Допълнителната секция за завой надясно е постоянно зелена там, но минават понякога и пешеходци. Също така, от странна отбивка, позволяваща обратен завой към “6-ти септември”, може да връхлети кола.

“6-ти септември” е сравнително натоварен, и понякога разни тарикати спират “за малко” на аварийни, за това следете дали не сте в сляпата зона на някой и да бъдете кофти засечени.

Кръстовището на площад “Съединение” е особено за минаване. Ако видите малко коли в лява лента, задължително се опитайте да видите дали някой не е с мигач за на ляво – това важи и за двете посоки. Тъй като кръстовището не е турбинно, левият завой блокира цялата лента, и въпреки, че виждате една или две коли, може да си изчакате чакалото, а покрай вас да минат 20-на коли.

Въпреки, че след това също е натоварено, турбинните кръстовища се минават лесно, ако и да е бавно. Единственото място, където всъщност може да ви стане забавно, е точно преди прелезът – там често вдясно спират коли, и може да бъдете засечен, както засякоха мен. Също, палавници, които вървят успоредно на линиите и не внимават.

Маршрут 11 февруари 2023, Google Maps

След Спортното булевардът минава съвсем близо до Зоопаркът и Гребната база – лятото е прекрасна част. След Гребната база булевардът заприличва на селска странична уличка, но пък около него е пълно с нови строежи. Краят на “6-ти септември” е на кръстовището с бул. “Пещерско шосе”.

Връщане през “Вапцаров”, “Македония” и “Даме Груев”

Връщането ми стана през въпросното “Пещерско шосе”, което почти винаги предлага весели моменти. Във видеото можете да видите 2-3 момента, но “короната” печели една, която отне предимство, не реагира на клаксон, а после чак се ядоса и взе да псува. Уви, има и двукраки крави.

Правейки завоят от “Пещерско шосе” по бул. “Копривщица” боята на пешеходната пътека за малко да ме свали – усетих как поднесе моторът. За късмет, всичко се размина с лееекичък уплах.

Когато излизате от “Копривщица” на “Коматевско шосе”, започнете да се оглеждате още под моста, не чакайте да излезете – така ще можете да реагирате много по-бързо. Внимавайте за тарикати, които вървят през “островчето” – дори и когато минавах имаше един такъв тюфлек.

По “Вапцаров” винаги внимавайте за пешеходните пътеки. Използват се доста често, внимавайте с колите пред вас дали са спрели – не бързайте да се втурвате да изпреварвате, по-скоро се огледайте за пешеходец – те също рядко забелязват мотор, въпреки, че удар с мотор може и да е по-опасен от удар с кола.

“Македония” е един от най-използваните булеварди в “Южен”, но, за съжаление, често има “аварирали” тарикати, които създават драми. Има една спирка, около която няма пешеходни пътеки, и ако спре автобус там може да очаквате изненади. На кръстовището със “Скопие” един тип отсече кръстовището и взе завоя почти в мен, но пък за сметка на това не му пукаше.

Първото минаване с мотора по “Даме Груев”, колкото и кратко да беше, беше без никакви проблеми. След това минах през “Одрин” и “Дрин” и днешният маршрут приключи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *